Nieuws
Nieuws

5 tips om op vakantie bacteriën te slim af te zijn

In mijn laatste blog nam ik jullie mee op toilettournee kriskras door Europa. We letten bij binnenkomst op een toilet het meest op de aan- of afwezigheid van zichtbaar vuil en of het lekker ruikt. Laat je niet voor de gek houden als het er netjes uitziet en fris ruikt. Dat hoeft namelijk niet te betekenen dat je je ook echt op een schoon toilet bevindt. Dit keer geef ik jullie daarom graag een aantal slimme tips waarmee jij gegarandeerd op jouw vakantiebestemming de aanwezige bacteriën op het toilet te slim af bent. Waar je ook heen gaat.

Tip 1: Zorg zelf voor een schone toiletbril

Wist je dat de toiletbril het meest vieze item in een toilet is? Veel toiletgebruikers gebruiken hun voet bijvoorbeeld om een toiletbril te laten zakken. Gebruik daarom de zogenaamde ‘Cleanseats’: papieren toiletbrillen om jouw billen ongewenst contact met aanwezige bacteriën te besparen. Deze zijn per 10 stuks verpakt te koop bij verschillende drogisterijketens. En goed voorbeeld doet goed volgen; er zijn ook papieren wegwerptoiletbrillen met diertjes erop op de markt. Zo wordt naar een vreemd toilet gaan een leuke en schone belevenis voor kleine kinderen en leren zij hoe belangrijk een goede toilethygiëne voor de gezondheid is. In Slowakije en Duitsland zie je vaak een automaat met toiletbrilreiniger; product op een papiertje en je reinigt de toiletbril, in no time, zelf.

Tip 2: Voorzie je handen van voldoende TLC

Was je handen zo goed mogelijk, minstens 20 seconden, met zeep. Neem altijd een miniflacon antibacteriële handgel mee voor onderweg. Deze alcoholgels zijn vaak te vinden naast een tandenborstel- of condoomautomaat. Vochtige doekjes of wegwerpwashandjes zijn ook erg handig om bij de hand te hebben. Naast het wassen met zeep, is goed je handen afdrogen minstens zo belangrijk! Het liefst drogen we onze handen met papier. En dat is maar goed ook. Met een papieren handdoek verwijder je namelijk bijna 3x zoveel bacteriën dan wanneer je ze met lucht droogt. Bovendien voorkom je verdere verspreiding ervan in de directe omgeving. In Italië tref je (helaas) nog veel oude luchtdrogers aan om je handen te drogen. Gelukkig zie je in restaurants steeds meer zeepautomaten of handdrogers met sensor. Vooral in Polen en Slovenië, want daar houden ze wel van innovaties.

Lees verder onder de afbeelding

Tip 3: Vermijd onnodig contact met de deurklink en kraan

Zie je iemand voor je onhandig manoeuvreren met een papiertje in de hand om elk contact met deurklinken en kranen te vermijden? Lach niet, want na het lezen van de volgende zin doe je het zelf ook! Een op de 4 kranen zijn voorzien van een ongezonde dosis bacteriën. Bij deurklinken is 1 op de 20 te vies om aan te raken. Niet iedereen wast namelijk netjes zijn of haar handen met zeep. Wist je dat sommigen zelfs doen alsof? Men zet dan de kraan open om deze vervolgens zonder een druppel water of zeep te hebben aangeraakt, weer dicht te draaien. Vermijd daarom onnodig contact met deurklinken en kranen, of gebruik dat papiertje.

Tip 4: Let op de toiletrol!

Kijk niet alleen onderweg, maar ook in hotels en eetgelegenheden naar het papier: hangt het van de muur af? Waar staat de reserverol? Dat geeft een goed beeld van wat er gebeurd is met de rol die je zo meteen gaat gebruiken. Als de reservevoorraad open en dichtbij het toilet staat, is de kans groot dat er veel bacteriën op zitten. Een losse rol is sowieso minder hygiënisch dan een rol (en reserverol) die in een gesloten dispenser zitten. Kijk dus en zorg er zelf voor dat je altijd papieren zakdoekjes bij de hand hebt.

Tip 5: Gebruik naast je neus ook je verstand

Geur beïnvloedt de opinie over de hygiënische toestand van een toilet. Ruikt het naar citroentjes, zal de algemene beleving zijn dat we ons bevinden op een fris en schoon toilet. Maar een frisse geur zegt niets over het aantal bacteriën op de toiletbril, deurklink of kraan. Beperk daarom het contact en was en droog ook dan goed je handen.

Met deze tips ga je beter voorbereid buitenlandse toiletavonturen aan! Wil je alle tips nog eens rustig nalezen? Op deze infographic hebben we het voor je op een rijtje gezet. Toch nog vragen? Neem dan contact met me op en ik beantwoord graag je vragen. Fijne vakantie!

Ronald Fusco, Export manager bij Vendor. Ronald komt tijdens zijn werk vaak in diverse Europese landen. En dus ook in allerlei sanitaire ruimtes.