What's new
What's new

We gaan een decennia of 7, 8 terug in de tijd. Een ‘boldootwagen’ werd de penetrant ruikende kar gekscherend wel eens genoemd, naar een bekend eau de cologne merk uit die tijd, Boldoot genaamd. Een kar met – uiteraard, want gebruikelijk voor die tijd – paard die door de straten reed en met regelmaat bij je langs kwam om je ontlasting op te halen. We kunnen het ons vandaag de dag niet meer voorstellen, maar een aantal decennia geleden was dit nog hoe afvoer van ontlasting geschiedde.

Stank voor dank
Met een ratel werd de komst van de kar aangekondigd en zo kon men er voor zorgen dat alles bijtijds bij de voordeur stond. De bewoners van de stad tilden emmers vol ontlasting vanuit de achtertuin naar de voordeur, of nog erger; vanaf drie hoog waar de emmer in een kast werd bewaard. De stronttonnetjesschepper haalde de emmertjes op en kieperde ze leeg in de kar. En als je denkt dat er nooit eens wat over de rand van zo’n emmertje klotste, heb je het mis. Het klinkt als een ontzettend smerig beroep, en dat was het ook.

Toilethygiëne voor iedereen
Gelukkig kunnen wij anno vandaag met een gerust hart het toilet doortrekken, één druk op de knop en het wordt in gang gezet. We hoeven hooguit even om te kijken of we het porselein wel presentabel achter hebben gelaten. En zo niet, is de luxe van een toiletborstel naast de pot zo ongeveer een vanzelfsprekendheid om alles blinkend achter te kunnen laten. Het verwerken gebeurt verder uit ons zicht. Inmiddels ligt er in Nederland 150.000 kilometer riool (bijna 4 keer de omtrek van de aarde!). En dan zijn er nog onze dienstverleners, zij zijn elke dag van de week op pad om te zorgen dat onze klanten nooit om een toiletpapiertje verlegen zitten en altijd hun handen kunnen wassen en afdrogen.