What's new
What's new

Happy planet; Afvalscheiding binnen Vendor

Ik kijk wel eens om me heen en vraag me oprecht af hoe het toch komt dat nog steeds niet iedereen door heeft, dat de planeet waar we op leven ons al jaren waarschuwt dat we anders met haar om moeten gaan. Het lijkt wel of het menselijk ras als lemmingen naar de afgrond toe rent. Hoe kan het toch, dat er nog steeds mensen zijn die er niet er bij stilstaan dat we wat zuiniger op onze planeet moeten zijn? Dat we de verantwoordelijk dragen er voor te zorgen dat onze kinderen, hun kinderen en de opvolgende generaties ook in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Hoe kan het dat een deel van het bedrijfsleven het belang van onze planeet niet op waarde schat? 

Ruim een kwart eeuw geleden begon ik als Manager Kwaliteit bij Vendor Toilethygiëne in Tilburg. In die tijd produceerden we al de hulsjes voor onze toiletrollen. Smeerolie hield het productieproces gaande, smerige olie kun je beter zeggen, wat een vervuilend materiaal. Dan komt de gedachte op dat het schoner moet kunnen, minder vervuilend. Al snel  borrelde het idee op om slaolie te proberen, het bleek even effectief, en stukken milieuvriendelijker.

Een schone leefbare wereld

Zorg voor een betere wereld, voor de natuur om ons heen, de boel netjes houden, nadenken over hoe het beter kan voor het milieu, is er vroeger bij mij thuis al ingebakken. Dus scheiden we thuis het afval; plastic, glas, papier, gft en restafval. Kleine moeite. Maar ook bij Vendor winnen we een wereld aan nieuwe grondstoffen en energie terug uit afval door afval simpelweg goed te scheiden en slim met onze reststromen om te gaan. Zo verminderen we ook meteen onze CO2-uitstoot.

Refurbishment van Vendor automaten

Vorig jaar is het ons bij Vendor gelukt om de gebruikte automaten voor handdoeken en toiletrollen een tweede leven te geven. Door slim na te denken en te zoeken naar mogelijkheden voor hergebruik. Na grondige controle, onderhoud en reiniging hebben we vorig jaar 5% van onze retourautomaten een tweede leven kunnen geven. Het overige deel wordt gescheiden ingezameld,  verwerkt tot kunststofkorrels en ingezet voor de fabricage van nieuwe producten. Met als voornaamste winst dat er geen virgin grondstoffen meer uit de natuur gewonnen hoeven te worden voor de fabricage van die nieuwe producten.  Dit jaar gaan we voor 10% hergebruik. En ja, daar word ik nou echt blij van!

Een beter milieu begint bij jezelf

Het gaat erom dat je in de wereld direct om je heen probeert impact te hebben. En je werkplek behoort, wat mij betreft, ook tot de wereld direct om je heen. Als we allemaal gewoon, doodnormaal, zorgen dat de wereld om ons heen netjes blijft en dat ook van onze werkgever verwachten, dan zetten we als individuen en als bedrijfsleven belangrijke stappen richting een schone en leefbare wereld.

Betrokken werkgever

Kijk morgen eens om je heen op je werk en vraag je af wat je zelf doet aan circulaire economie. Denk je bij het ontwikkelen of kopen van nieuwe producten aan het afval dat tijdens de fabricage vrijkomt? En wat gebeurt het er met het product wanneer het wordt bedankt voor bewezen diensten? Is er een tweede leven mogelijk voor het product? Het vraagt om een andere manier van werken, een andere manier van denken, en daar moet je werkgever natuurlijk wel voor open staan en je de ruimte ervoor geven. Maar, zeg eens eerlijk, wil je bij een bedrijf werken dat geen verantwoordelijkheid neemt om onze planeet goed over te dragen aan de generaties na ons?

Kijk dus eens om je heen wat beter kan, thuis maar zeker ook op je werk en probeer het aan te kaarten. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Alle suggesties zijn welkom.

John Heijmans,
Manager Kwaliteit bij Vendor

Vragen of suggesties?

Stuur ze aan John!

Relevante vervolgpagina's