What's new
What's new

De toiletborstelwissel

Komend weekend verzetten we de klok weer, de griepprik wordt weer gehaald en de blaadjes vallen een voor een van de boom. Het is herfst, geen twijfel over mogelijk. Het uitgelezen halfjaarlijkse moment om de toiletborstel in je toiletruimte(s) te (laten) vervangen. Wist je dat dit onderdeel is van de service die Vendor verleent?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Een vieze, oude, verkleurde borstel in een instabiel houdertje in een hotel, restaurant of een openbaar toilet. Vaak te smerig om naar te kijken, dus logisch dat jouw voorganger ook bedankte om het ding aan te raken en de boel netjes achter te laten. Gevolg: een smerig toilet.

Half miljoen bacteriën per vierkante centimeter
Onze dienstverleners maken van alles mee. “We hebben het allemaal al eens gezien en meegemaakt. De details zal ik je besparen”, lacht Marco Nijhuis, al 12 jaar actief als manager dienstverlening voor Vendor. In opdracht van klanten voeren de dienstverleners dagelijks op locatie een diversiteit aan serviceactiviteiten uit. Zo ook het wisselen van de toiletborstel. Wisselen? “Jazeker. Wij verwisselen op afgesproken tijden de oude borstel voor een nieuwe. Het verwijderen van ongewenst residu in de toiletpot is geen verfijnd klusje en dat is een toiletborstel na verloop van tijd aan te zien. Daarnaast raakt een borstel onvermijdelijk vervuild door de aanwezigheid van bacteriën in de pot, zo’n half miljoen per vierkante centimeter. Uitzonderingen daargelaten adviseren wij de toiletborstel één tot twee keer per jaar te wisselen voor een nieuw exemplaar. Zo is de klant verzekerd van een efficiënt werkende borstel met een acceptabel niveau aan toilethygiëne”, aldus Nijhuis. “Vaak adviseren wij om het verzetten van de klok aan te houden als wisselmoment, dus in het voorjaar en in het najaar. Zo weet je zeker dat deze hygiëne niet verwaarloosd wordt. Wanneer er sprake is van extreme (piek)belasting van de toiletten komt het zelfs weleens voor dat de frequentie van het wisselen nog hoger ligt.”

De kringloop van de toiletborstel
Wat gebeurt er eigenlijk met de oude toiletborstel? Marco: “De oude borstel nemen we mee terug. Vendor heeft destijds (al zo’n 15 jaar geleden!) het design van de borstel zo ontwikkeld dat de kop (het borstelgedeelte) en de steel na het einde van zijn levensduur van elkaar te scheiden zijn. Hierdoor kunnen we 85% van het ABS kunststof opnieuw (laten) gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

Do’s en dont’s van de toiletborstel  

Wat doe je vooral wel en wat niet met de toiletborstel? Wanneer weet je dat het tijd wordt voor een wissel en hoe kan je zelf de levensduur van de borstel verlengen voor een duurzamer gebruik? Marco deelt graag een aantal van zijn tips!

  • Plaats de toiletborstel en – houder aan de muur

“We zien vaak dat toiletborstels met hun houders op de grond vlak naast of zelfs onder een toiletpot geplaatst worden. Daarbij komt de steel zelfs in aanraking met de bril. Niet heel hygiënisch én een demotivatie voor degene die het toilet eigenlijk schoon achter hoort te laten. Maar zeg nu zelf: zou jij zo’n handvat wel willen oppakken als dit in contact is geweest met het toilet? Ik adviseer daarom altijd de toiletborstel met houder aan de muur naast het toilet te plaatsen. Zo voorkom je ongewenst contact, het geeft een opgeruimde look én het maakt een betere reiniging van de toiletvloer mogelijk.”

  • Een zachte of verkleurde borstel? Tijd voor een wissel!

“Met een (te) zachte toiletborstel is het lastiger ongewenste sporen te verwijderen. Tijd voor een wissel dus. Ook een borstel waarvan de kleur vervaagt of waarvan de kop langzaam een gelige of oranje kleur aanneemt, heeft zijn taak volbracht en is toe aan het stokje over te geven aan een frisse nieuwe opvolger. Tegenwoordig zijn zwarte borstelkoppen beschikbaar en gewild. Hierdoor is het moeilijker te zien of de borstel vies en dus minder hygiënisch is en toe aan vervanging. Ik adviseer het gebruik van deze kleur enkel in combinatie met een vooraf vastgestelde wisselfrequentie om zo altijd verzekerd te zijn van een capabele toiletborstel. Of houd zoals gezegd in je hoofd dat de wissel plaatsvindt tegelijkertijd met de wissel van seizoenen. Dus in het voorjaar en in het najaar wordt de oude borstel bij mij vervangen door een nieuwe.”

  • Desinfecteer de borstel regelmatig voor een langere levensduur

“Wil je een toiletborstel langer gebruiken? Houd de borstel na gebruik nog in het water en trek het toilet door, vervolg door de borstel in een emmer gevuld met bleek en water te desinfecteren. Na 20 minuten spoel je de borstel af en plaats je hem terug in de houder. Het helpt de borstel minder aantrekkelijk te maken voor bacteriën. Maar hoe je het ook wendt of keert, de borstel dient nog steeds op tijd vervangen te worden wanneer deze zich in de herfst van zijn leven bevindt.”

Wil je meer informatie? Neem contact met ons op zodat we al je vragen kunnen beantwoorden.